20 pondan ditahan di pesta Halloween


20 pondan ditahan di pesta Halloween

"Seramai 20 lelaki tempatan berusia lingkungan 22 ke 34 tahun telah dibawa balik Bahagian Penguat Kuasa JAWI kerana di samping berpakaian wanita mereka juga berlagak seperti wanita," katanya

KUALA LUMPUR - Seramai 20 lelaki berperwatakan wanita yang sedang berhibur sempena pesta Halloween ditahan dalam satu serbuan ke atas sebuah kelab malam di Jalan Sultan, di sini pada Sabtu.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya berkata, serbuan itu dijalankan menerusi Op Bersepadu bermula jam 10 malam bersama JAWI dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).


"Seramai 62 warga tempatan iaitu 53 lelaki dan sembilan wanita berusia lingkungan 19 hingga 57 tahun telah diperiksa.

"Seramai 20 lelaki tempatan berusia lingkungan 22 ke 34 tahun telah dibawa balik Bahagian Penguat Kuasa JAWI kerana di samping berpakaian wanita mereka juga berlagak seperti wanita," katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Noor Dellhan berkata, kesemua individu terbabit ditahan mengikut Seksyen 28 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997.

Katanya, pihak polis sedang menjalankan siasatan sama ada pesta berkenaan ada melibatkan kegiatan lesbian, gay, biseksual, transgender (LGBT).

Sementara itu, Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi menahan dua lelaki tempatan berusia 27 dan 29 tahun ditahan kerana didapati positif dadah jenis Tetrahydrocannabinol (THC).

"Kedua-dua lelaki berkenaan ditahan mengikut Seksyen 15 (1)(a) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

"Pihak polis akan meningkatkan operasi dan pemeriksaan di pusat hiburan serta membuat pemantauan ke atas aktiviti kelab yang jelas melanggar undang-undang," ujar beliau.

@liputan_7

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!